5/8- Vad är ett fattigt land?

Det slår mig konstant här borta att ett ”fattigt land” är svårdefinierat. Vem är det som bestämmer vad som tillskrivs fattigdom?
I internationella mätningar brukar man utgå från hur mycket folk tjänar och därefter bestämma vilken fattighetsstämpel, fattighetsnivå, landet i fråga får. Tjänar man mer än 1 dollar om dagen är man inte fattig enligt sådana mätningar.
Men det räcker inte att mäta i pengar!
Jag pratade med en fantastiskt rolig man på bussen mot Accra nyss som inlevelsefullt och passionerat berättade om sitt älskade land och om hans fina uppväxt. Han växte upp i en liten by där vägar, bilar och elektricitet inte tillhörde vardagen. Han förklarade hur byns bäck rann igenom alla hus så att familjer varje morgon kunde vakna till liv genom att badda ansiktet med den porlande vattnet. Familjen odlade mycket själva och hade alltid mat på bordet. Han byggde sina egna leksaker utomhus med sina vänner och lärde sig sin moral, vett och etikett på kvällarna runt lägerelden då traditionella berättelser förgyllde mörkret. Han flyttade sedan till en stad och började studera och är idag en medelinkomsttagare som trivs med sin tillvaro.

Så vad är egentligen ett fattigt land? Och framförallt, är Ghana ett fattigt land? Behöver man verkligen asfalt och hus i betong för att klassas som rik? Behöver man pizza och dyra kläder?
Jag ställer mig frågan eftersom jag sällan sett så mycket harmoniska, kärleksfulla och glädjesprudlande människor som här, trots smutsiga vägar och låg inkomst.
Självklart ska man känna sig trygg med att man har tillräckligt med tillgångar för att klara av att ha ett anständigt liv, men oförskämt många trivs ändå med sin situation här. Inte alla, men många.

Frågan är om det inte är västerländska ögon som skapar fattigdom. Vi som tror att våra ideal är de man bör eftersträva. I andra länder, som Ghana, kanske man inte ens hade försökt eftersträva sådana ideal eller sett sin situation som ett problem om de inte fått stämpeln ”FATTIG” av utomstående.
Kanske, kanske inte. Det räcker i alla fall inte att mäta fattigdom endast i pengar!

En reaktion på “5/8- Vad är ett fattigt land?

  1. Farmor

    Åh, så kloka ord från vårt fantastiska barnbarn! Jag känner precis som du, är man rik om man äger en massa saker men kanske har en oro i kroppen att bara skaffa mer mer mer…?!
    Den insikt som du har fått under denna resa räcker för hela ditt liv!
    Kram min fantastiska Ronja!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *